Cum apar conflictele II

 Primul principiu NLP spune în felul următor: ”Harta nu este teritoriul!

ochelari

Ce înseamnă de fapt acest lucru?

Imaginează-ți următoarea situație:

Ești împreună cu o persoană dragă ție în parc. Vă plimbați, vorbiți câte în lună și în stele și brusc, un tânăr vă taie calea, alergând foarte tare. Observați că mai este un băiat care aleargă după el, însă nu apucați să vedeți fața niciunuia dintre ei.

Tu, poate te gândești că se joacă și se aleargă prin parc, persoana cu care ești se poate gândi că primul este alergat pentru că a furat ceva de la cel de-al doilea. Apoi vă spuneți părerea fiecare și începeți să vă contraziceți, fiecare dintre voi fiind convins că are dreptate.

Acum, revenind la primul principiu, te intreb așa: Ce crezi că s-a întâmplat? De unde crezi că au venit aceste două păreri total opuse?

Ceea ce face principiul ”Harta nu este teritoriul!” este să sublinieze următoarea idee: realitatea din jurul nostru este una iar ceea ce vedem și înțelegem noi este diferit.

Te întrebi cum vine asta? Am să îți explic...

Avem două persoane, A și B, și parcul cu cei doi tineri

doi ppl

Ce face ca aceste două persoane să vadă lucrurile atât de diferit? Care sunt motivele pentru care pot duce la discuții în contradictoriu și astfel să desclanșeze un conflict?

Un lucru de care nu multe persoane sunt conștiente este că suntem diferiți. Foarte diferiți!

Există diferențe între noi care ne fac să gândim, să înțelegem și să acționăm diferit față de persoanele cu care interacționăm.

Care sunt lucrurile care ne fac să fim atât de diferiți

diferente

Diferențele de mediu și tipul de familie în care am fost crescuți, diferențele dintre învățăturile extrase din religii și credințe, vârsta, experiența personală, sexul, fie că suntem femei sau bărbați, toate acestea și multe alte lucruri ne modelează, ne formează și ne conferă unicitate.

Astfel, fiecare dintre noi, datorită influențelor exterioare, precum și a experiențelor proprii de viață, dăm semnificați și interpretăm lucrurile exterioare prin propriul filtru. Imaginează-ți toate acestea ca pe niște filtre, prin care tu treci informația și păstrezi doar ceea ce este în acord cu valorile tale, cu convingerile tale, faci asocieri cu ceva care îți este deja familiar și astfel dai o semnificație proprie fiecărui eveniment și lucru pe care îl întâlnești.

Știind acest lucru, că fiecare este diferit și că fiecare are o interpretare personală, pe baza experiențelor și a trăirilor interioare, poți ajunge să ai relații mult mai sănătoase cu cei din jurul tău și să creezi legături bazate pe încredere, înțelegere și suport.

Cum poți face concret acest lucru?

3

Un prim pas ar fi să pui întrebări. Cere informații suplimentare, întreabă și află ce îl face să creadă și să spună acele lucruri.

Pentru exemplul de mai sus, ai putea întreba:

B: ”Ce te face să crezi că se joacă?”

A: ”I-am auzit râzând. Pe cel de-al doilea l-am văzut zâmbind înainte să treacă prin fața noastră iar părinții lor râdeau de asemenea.”

În felul acesta, afli pe ce se bazează când spune acel lucru. Cunoscând modul de gândire și strategiile pe care le folosește pentru a da semnificație evenimentului exterior, tu poți înțelege mult mai bine ce îl/o determină să spună acel lucru. Și ghici ce, făcând asta poți să îți mărești harta personală! Prin faptul că ești deschis să privești lumea și cu ”alți ochi” și ești dispus să ”intri” pe harta celuilalt, poți să îți mărești propria hartă și capacitate de înțelegere.

Dacă îți dai voie să simți, să vezi, să auzi, să experimentezi lumea prin prisma altora, îți oferi șansa de a-ți deschide ochii către noi posibilități, către noi înțelesuri și semnificații care îți îmbogățesc mai mult harta, experiența și viața.

Dacă vrei să afli mai multe, ne vedem duminică, 19 februarie de la ora 18:00, la atelierul Rezolvarea conflictelor pentru a afla mai multe despre cauzele conflictelor și cum putem să creăm legături sănătoase și roditoare atât cu cei aproapiați cât și cu cei de la job.

De asemenea, acest subiect îl vom dezbate și la Cursul Introductiv NLP, unde vom discuta pe tema comunicării și a modalităților prin care o putem îmbunătăți.

Sky Bet by bettingy.com