Cum comunicăm eficient

 - micile detalii care fac o mare diferența -

În ultimul articol am menționat principiul care stă la baza NLP-ului, ”Harta nu este teritoriul!”.

Am explicat cum modul în care am fost crescuți, educația pe care am primit-o, societatea și cultura, experiențele și multe alte lucruri ne influențează și ne modelează diferit pe fiecare în parte.

Știind toate aceste lucruri, devine mai ușor să înțelegem că diferențele dintre noi sunt cât se poate de reale, că avem moduri diferite de a privi, simți și interpreta lumea din jurul nostru.

Am menționat deja că fiecare lucru care ne modelează și ne face diferiți funcționează ca un filtru. Exact ca în cazul fotografiilor, aceste filtre modifică realitatea și o transformă în funcție de importanța care o are acel filtru pentru noi, de constanța cu care îl folosim și de măsura în care aplicarea lui a devenit un reflex.

Se poate spune așadar că, pe parcursul vieții noastre, acumulăm un număr de filtre cu care jonglăm și dăm diferite forme și interpretări evenimentelor exterioare, cu scopul de a ne crea o formă cât mai familiară și apropiată de ceea ce știm deja.

 4

În funcție de cât de multe experiențe trăim și ce înțelegem din ele, putem să acumulăm o mulțime de filtre pe care să le aplicăm după cum simțim și cum ne este mai convenabil.

Ce se întâmplă totuși dacă ajungem la concluzia că numărul filtrelor (experiențelor) este mai mic decât ne-am dori?

Ce facem atunci când suntem limitați la câteva filtre familiare, pe care le aplicăm mereu, indiferent de context?

În acest caz, cel mai probabil vom experimenta viața doar în câteva nuanțe și umbre, câteva variante de lumini și unele culori.

Este și o parte bună în asta. Știi care este?

Partea extraordinară este că putem alege să ne lărgim orizontul și să ne îmbogățim harta experiențelor.

78

Cum poți face asta?

Simplu. Poți începe prin a învăța lucruri noi. Poți face acest lucru prin a cunoaște persoane noi, diferite de cei pe care i-ai cunoscut până acum. Poți începe să pui întrebări celorlalți pentru a înțelege cum privesc, aud și simt ei lumea din jurul lor.

Întrebările sunt cea mai la îndemână unealtă pe care o poți folosi pentru a îți lărgi perspectivele asupra vieții, iar întrebările formulate bine îți vor aduce un plus de informații.

45

Arta formulării întrebărilor se poate stăpâni foarte ușor. Este nevoie să știi doar câteva elemente cheie pentru a formula întrebări care îți pot asigura răspunsurile de care ai nevoie.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când formulezi întrebări?

1. Care este scopul tău?

Ce îți dorești să afli exact? Care este motivația ta? Ce intenție ai?

Atunci când vrem să înțelegem un alt punct de vedere sunt mai multe lucruri pe care intenționăm să le aflăm. Poate ne interesează să înțelegem care este strategia de gândire a acelei persoane. Poate vrem să aflăm ce sisteme de reprezentare folosește (vom discuta despre asta intr-un articol viitor).

Oricare ar fi scopul tău, formulează-l cât mai clar. Te va ajuta să poți formula întrebarile în așa fel încât să obții răspunsurile pe care ți le dorești.

2. Cui te adresezi?

Vorbești cu un prieten? Vorbești cu cineva din familie? Vorbești cu șeful? Sau vorbești cu angajații?

Este foarte important să formulezi întrebările potrivite tipului de personalitate al fiecărui individ cu care vorbești. De asemenea, este important să știi ce tip de relație ai cu persoana respectivă, să ții cont de vârstă, religie, etc. Asta te va ajuta să obții mai multă deschidere și relaxare din partea celorlalți.

3. Te ascult sau sunt pregătit să răspund?

Sunt aici să te ascult? Sunt aici să aflu despre tine, să te înțeleg? Sau vreau doar să îți răspund?

De cele mai multe ori suntem obișnuiți să răspundem imediat, în loc să ascultăm până la capăt și să avem răbdare să aflăm ce vrea de fapt să ne comunice celalalt. Multe persoane și-au format acest reflex de a sări imediat cu soluții ori răspunsuri, înainte ca măcar să apuce ceilalți să își termine propoziția.

Ascultă până la capăt și pune întrebări. Încearcă să înțelegi despre ce este vorba și află ce își dorește de fapt cealaltă persoană. Vrea o soluție, un sfat, vrea ajutorul sau pur si simplu vrea să se descarce? Are nevoie de ajutor sau are nevoie să fie ascultată?

În acest fel îți poți atinge scopul, poți afla lucrurile importante care te pot ajuta să ai relații sănătoase, bazate pe înțelegere și respect.

4. Cum îți vorbesc?

Adaptarea limbajului este deosebit de importantă atunci când comunicăm. Dacă folosesc un limbaj de un anumit tip cu un copil de 5 ani, cu siguranță nu o să folosesc același limbaj și cu o persoană de 45 de ani. Este necesar să știm cui ne adresăm și cum să ne adresăm, adaptându-ne în funcție de context și persoană.

5. Un mic pont.

Am menționat mai sus sistemele de reprezentare. Chiar dacă va urma un articol dedicat acestui subiect, voi menționa pe scurt și aici câteva lucruri importante.

Pe scurt, ce sunt sistemele de reprezentare?

Fiecare dintre noi dezvoltăm preferințe cu privire la modul în care ne adunăm informațiile din mediul înconjurător. Fie o facem prin văz, privind și gândind în imagini, fie prin auz, folosindu-ne mai degrabă de sunete, voci, fie pe cale kinestezică, prin simțirea mediului, a stimulilor, senzații fizice, gustative, olfactive.

94

                         785                              4563

 

Cunoașterea acestor preferințe individuale ne ajută să știm cum să ne adaptăm limbajul și să îi vorbim celuilalt ”pe limba lui”.

În concluzie, este necesar să înțelegem că suntem diferiți. Este bine să devenim conștienți de filtrele prin care trecem fiecare experiență și să fim deschiși în a înțelege și punctul de vedere al celorlalți. Mai mult decât atât, odată ce îți clarifici scopul, contextul, știi cu ce tip de persoană interacționezi și cam care ar fi tiparele de gândire ale acelei persoane, îți poți îmbunătăți semnificativ rezultatele comunicării cu ceilalți.

Dacă te interesează să afli mai multe despre aceste lucruri, să lucrezi cu ele și să treci personal prin această experiență, te invit pe data de 5 martie 2017 la Cursul Introductiv NLP - Comunicarea.

Te așteptăm alături de noi.

Pe curând!

Sky Bet by bettingy.com