Limbajul corpului

- ce ne spune corpul despre modul în care comunicăm -

Când vorbim despre comunicare, primul lucru la care ne gândim sunt cuvintele. Ce cuvinte folosim, cum le folosim, ce înseamna, cum este bine să ne exprimăm, etc.

Apoi, luăm în considerare alte aspecte precum tonul vocii, ritmicitatea vorbirii, tempo-ul, etc. Ne luăm în acest fel informații cu privire la starea pe care o are cel din față noastră, cum se simte, este ironic sau serios, este trist sau bucuros, etc.

Un alt criteriu foarte important pe care este necesar să îl avem în vedere este limbajul nonverbal. Cu alte cuvinte mesajele pe care ni le transmite corpul celui care vorbește ne furnizează chiar mai multă informație decât o fac cuvintele acestuia.

Conform studiilor, comunicarea verbala are o pondere de doar 7%, comunicarea paraverbală 38% iar cel mai mare procent îl are comunicarea nonverbală, care reprezintă 55% din informațiile pe care le transmitem atunci când comunicăm, fie că folosim sau nu cuvintele!

procente

 Uneori devenim atât de focusați pe cuvinte, încât pierdem din vedere esențialul din ceea ce ni se transmite de fapt.

 Să luăm un exemplu: Vine un prieten la tine, îl întrebi ce face și îți răspunde: ”Sunt bine.”. În timp ce spune asta, el privește în pământ, tonul și ritmul vocii sale sunt scăzute, umerii sunt aplecați în față, ține capul și pieptul plecate iar brațele le ține strânse în jurul pieptului. În momentul în care îl vezi și auzi, crezi că este bine?

Cel mai probabil nu, și am să îți spun și de ce.

Între ceea ce spune și ceea ce arată (prin postura, mimica, gestică, ton, ritmicitate) este o incongruență perceptibilă. Cu alte cuvinte, una spune, alta arată.

Atunci când comunicăm cu cei din jurul nostru, sunt momente în care credem că putem afirma un lucru, chiar dacă știm că nu este adevărat, dar corpul nostru ”să ne dea de gol” prin mici gesturi sau posturi care arată ceea ce nu suntem dispuși să spunem în realitate.

În continuare, îți ofer câteva indicii care să te ajute să descifrezi mai bine mesajele pe care ți le transmit ceilalți.

Poziția brațelor

Ce ne spun brațele despre persoana cu care vorbim?

1. Brațele încrucișate la piept

Atunci când persoana cu care vorbești își încrucișează brațele la piept înseamnă de cele mai multe ori că persoana caută la un nivel inconștient să se protejeze și folosește brațele pe post de scurt.

Modul în care își încrucișează brațele precum și momentul din discuție în care o face poate determina cauza pentru care persoana în cauză adoptă această postură. Cele mai întâlnite motive pentru care oamenii îți încrucișează brațele la piept sunt: nesiguranța sau neîncrederea în sine, reticență sau reținere în exprimarea emoțiilor, invadarea spațiului personal și nevoia de protejarea a acestuia, plictiseală sau ostilitate (atunci când brațul dominant este cel drept).

2. Mâinile în buzunar

Atunci când persoana cu care suntem în dialog îți bagă mâinile în buzunar, poate fi de asemenea un semn de nesiguranță ori un semn de rușine.

În funcție de context și de modul în care este făcut acest gest, poate fi privit și ca un gest de disponibilitate sexuală, mâinile acționând ca niște indicatoare către organele sexuale.

3. Brațele deschise, relaxate

Atunci când observăm o persoană cu brațele relaxate, pe lângă corp, acesta este un semn că persoana se simte relaxată, confortabil, fiind în majoritatea cazurilor un indicator al unei persoane calme și deschise. Îmbinată cu o postură dreaptă (spatele drept, pieptul în față, privirea ridicată), aceasta poate indica faptul că persoana este încrezătoare și sigură pe sine.

Poziția picioarelor

Ce mesaje ne transmit prin pozițiile adoptate?

1. Picioarele strânse, lipite sau încrucișate

În privința poziției picioarelor sunt foarte multe de spus. În majoritatea cazurilor în care persoana își încrucișează picioarele, aceasta simte nevoia de a se proteja. Această protecție poate să fie un indicator al nesiguranței sau al neîncrederii în sine, ori al senzației de pierdere a controlul, din teamă, etc.

2. Picioarele întinse, încrucișate sau drepte

Atunci când observăm o persoană așezată cu picioarele întinse și încrucișate, poate însemna că acea persoană se simte nesigură și încearcă să mascheze acest lucru adoptând o poziție care pare relaxată.

Dacă își ține picioarele întinse în față fără să le încrucișeze, atunci persoana caută să își mărească spațiul pe care îl ocupă și astfel domină prin poziție si printr-o atitudune relaxată.

În funcție de situație și context, aceasta poziția chiar poate fi într-adevăr și o dorință relaxare după o zi lungă, persoana în cauză căutând să se odihnească într-o poziție comodă, lejeră.

3. Picioarele relaxate, cu tălpile pe podea

În majoritatea cazurilor, acest tip de poziție o adoptă persoanele sigure, încrezătoare, optimiste și deschise. De asemenea, o persoană care stă în acest fel știe ce are de făcut și cum să o facă și este conștientă de propriile forțe și capacități. Cunoaște modul în care poate să acționeze și mai mereu reușește să găsească o soluție sau o cale pentru a duce lucrurile la bun sfârșit.

Fii atent la acești indicatori data viitoare când vorbești cu cineva. Propune-ți ca atunci când vorbești cu o persoană, să-i asculți cuvintele și în același timp să îi urmărești mișcările și pozitiile corpului. Ce face cu mâinile? Cum își ține picioarele? Unde privește?

Toate aceste lucruri te vor ajuta să înțelegi mai bine situația în care te afli, îți vei putea da seama dacă persoana este interesată de ceea ce ai tu de spus, dacă se simte relaxată în prezența ta și multe alte lucruri.

NLP intro comunicare 01

Dacă te interesează să afli mai multe despre acest lucru și despre modul în care poți înțelege și recepționa mesajele celorlalți, te aștept duminică, 5 martie, începând cu ora 14:00 la Studio Art for You unde vom discuta despre Comunicare.

Vino și tu la acest Workshop Introductiv NLP unde ai ocazia să înveți care sunt lucrurile pe care le poți face atât pentru a putea să-ți transmiți tu mai bine ideile, cât și pentru a-i putea înțelege mai bine pe ceilalți.

Ne vedem cu drag!

Sky Bet by bettingy.com