iubire si frica

Iubire sau frică?

 

În ultimii ani am întâlnit tot mai des oameni cărora le este frică de iubire. Le este frică să iubească, să se deschidă, să simtă.

Tot mai des văd persoane care se închid în fața iubirii, alegând în loc satisfacții rapide, de moment, care nu necesită implicare.

Tot aceste persoane acuză totuși sentimente ca vină, stres psihic, lucruri datorate efortului pe care îl găsesc în a gestiona ”relațiile”, persoanele, timpul, etc.

După discuțiile purtate cu diferite persoane, concluzia pe care am tras-o este că motivul pentru care se întâmplă acest lucru este frica. Astfel, apare în realitate un conglomerat de frici și temeri, puse toate la un loc, care au ca efect reacția de fugă, de evitare și de neimplicare a persoanelor în relații autentice.

Acest lucru reprezită una dintre explicațiile pentru care multe persoane găsesc a le fi tot mai greu să aibă o relație, alegând în loc fie să își găsească distracții ușoare și de moment, fie să își dedice timpul diferitelor activități, job-ului sau oricărui alt lucru cu care își pot ocupa cât mai mult timpul.

Adevărul este că poate părea greu să mai iubești odată ce ai suferit după o despărțire. După ce ai pierdut relația cu o persoană pe care ai iubit-o, este firesc să ai o perioadă de liniște, în care să îți regăsești echilibrul, să găsești toate lucrurile bune cu care să poți merge mai departe.

Și da, poate fi dificil uneori să mai ai încredere în cineva după ce ai fost rănit. Teama de a fi rănit/ă din nou poate fi atât de intensă încât te blochează și te face să te închizi cu totul, alegând în loc să te îngropi în muncă, în diverse activități ori în ”relații” care asigură satisfacții minime și de scurtă durată.

Totuși, problema este că nici așa oamenii nu sunt fericiți. Nu reușesc să îți găsească fericirea pentru că, în realitate, majoritatea își doresc în o relație. Își doresc să se poată deschide, să poată iubi și să se poată lăsa iubiți. Îți doresc să aibă acea persoană lângă care să se trezească dimineața, cu care să poată vorbi despre ziua lor, despre visele lor, cu care să își construiască un viitor.

”Iubirea nu doare, proiecțiile dor.”

Un lucru de care nu toți sunt conștienți este că în momentul în care întâlnesc pe cineva, ei fac proiecții asupra persoanei respective. Fie proiectează asupra lor ce și-ar dori să fie acea persoană și pierd din vedere cine este cu adevărat, fie proiectează imaginea altei persoane din viața lor cu care consideră că seamănă și automat asociază persoană nou venită cu cea din trecut, înzestrând-o cu toate calitățile și mai ales cu defectele primei persoane.

Proiecțiile dor. Așteptările dor. Fricile dor. Toate lucrurile care te îndepărtează de iubire, dor.

Iubirea nu doare. Din contră, iubirea vindecă și face oamenii mai buni. Iubirea oferă protecție, respect, timp, răbdare. Iubirea reprezintă căldură, e pură, e sinceră și aduce împlinire și fericire.

Iubirea crește și scoate ce este mai bun din oameni. Confuzia dintre iubire și răni este singurul motiv pentru care renumele iubirii este ”pătat”. Doar pentru că am fost rănit în trecut, nu înseamnă că voi fi din nou. Dacă trecutul spune un lucru, nu înseamnă că devine regulă de aur pentru viitor.

Pot învăța din greșelile și experiențele trecutului astfel încât să îmi pot construi un viitor mai bun.

Poți alege să îți muți atenția de la proiecții și răni, spre iubire și iertare. Poți găsi curajul și încrederea de a iubi din nou. Te poți deschide iar către iubire și să îți dai șansa la fericire.

Dacă realizezi că proiecțiile și teama lui ”cum se va termina”, înainte ca măcar să fi început, sunt cele care te dor de fapt, poți să alegi să te deschizi și să iubești, fără așteptări, fără a te atașa de proiecții

Ține doar de tine să faci acest pas. Observă când reacționezi din răni și când din iubire. Când proiectezi, ce proiectezi și ce asocieri faci? Sunt reale sau doar din imaginația ta? Vezi persoana pentru cine este cu adevărat sau doar îți creezi o imagine proprie, bazată pe asocieri și experiențe trecute?

Și ține minte:

Proiecțiile dor, iubirea vindecă!

iubirea vindeca

Sky Bet by bettingy.com