mesaje motivationale

 

 

                     Mesajele motivaţionale

- Cum pot influența negativ viața noastră -

 

 

 

În ultima perioadă postarea citatelor motivaţionale a devenit un trend în adevăratul sens al cuvântului. Pe reţelele de socializare, pe telefoane, pe mail, pe pereții clădirilor, pe diverse afișe prin orașe, oriunde întorci privirea, ai toate șansele să întâlnești un astfel de mesaj.

Când a început acest fenomen și când sau dacă se va opri, nu aș ști să spun. Totuși, este un fenomen care a luat amploare și este tot mai des întâlnit, în special în rândurile celor care utilizează rețelele de socializare. Care sunt totuși efectele pe care le produce acest val de mesaje motivaționale?

În primul rând, este evident scopul principal, acela de a motiva, de a energiza, de a ridica moralul, etc. Pe scurt, obiectivul acestor mesaje este unul pozitiv. Cu toate acestea, există și câteva aspecte mai puțin pozitive ale acestor mesaje cu care ne întâlnim atât de des.

3 efecte negative ale mesajelor motivaționale:

1. Demotivează - da, ai citit bine. Unul dintre cele mai mari minusuri ale citatelor motivaționale este acela că pot în realitate să demotiveze. Atunci când sunt oferă o imagine de ansamblu prea mare, grandioasă, pot avea ca efect scăderea curajului și a motivației. „Dream big or go home”, „Dream big or not at all”, pot să scadă din elanul cuiva. Sunt persoane care se pot speria încă de la început de un vis care este mult mai mare față de ce sunt ei pregătiți să înfrunte și astfel renunță încă înainte de a începe. Evident, promovez o gândire deschisă, inovația, creativitatea și susțin ideile mărețe.

În realitate am observat că sunt totuși unele persoane care își dau voie să își facă planuri mari, iar apoi se sperie de amploarea pe care o prind acestea și le scade din curaj, simțind că este prea mult și că n-ar avea cum să facă față. Rămân fixați la grandoarea imaginii de ansamblu a visului și își formează impresia că ar trebui să le facă pe toate cumva de-o dată. Se sperie astfel, uitând un aspect foarte important atunci când vine vorba despre obiective mari: este nevoie de timp, răbdare, muncă, determinare, focus și multe alte lucruri și că nimic nu se realizează peste noapte.

2. Scad credibilitatea - atunci când vedem un mesaj venind de la persoane pe care le cunoaștem și știm că în realitate gândesc sau acționează diferit față de ceea ce scriu, efectul acestor citate inspiraționale este de a scădea credibilitatea acelor persoane.
Să luăm de exemplu o persoană care în scris promovează un regim alimentar sănătos. Pentru cei care nu cunosc acea persoană, poate fi inspirațional. Însă, cineva care cunoaște realitatea, să zicem că de fapt mănâncă 2 din 3 mese la fast food, atunci orice efect pozitiv pe care l-ar putea avea se anulează în mintea celui care citește.

La fel se poate întâmpla și în alte situații. Își construiesc o imagine pe care ceilalți ajung să o perceapă ca fiind cea adevărată, însă în momentul în care se întâlnesc față în față realizează că stau de vorba cu o persoană total diferită. Aceasta poate acționa ca o piedică în planul personal, în situațiile în care caută să cunoască pe cineva, să formeze relații, cât și în plan profesional. Postarea unor texte care transmit un tip de mesaj ce intră în conflict cu ceea ce este persoana în realitate duce la pierderea încrederii clienților (sau a cititorilor) în serviciile pe care le oferă acea persoană.

3. Crează „dependență” - tot căutând și găsind motivația în exterior, unii ajung să fie dependenți de aceste mesaje și să își înceapă ziua cu bine doar după ce au citit un astfel de citat inspirațional. Nu este nimic rău în a căuta și a te încărca în interior folosind ceva din exterior, însă atunci când sursa a tot ce facem este ceva din afara noastră, riscăm să pierdem contactul cu noi și cu adevărata noastră esență, cu dorințele noastre. Atunci când motivația și energia vin doar din afară, atunci înseamnă ca depindem de ele pentru a putea funcționa. Ori, dacă găsim și activăm aceste resurse necesare din interiorul nostru, le avem mereu la îndemână și suntem mereu pregătiți pentru a face pașii necesari către țelul nostru.

În concluzie, vreau să subliniez că postarea și utilizarea citatelor motivaționale o văd ca pe un lucru pozitiv. Este benefică și uneori și cea mai simplă vorbă, spusă din suflet și la momentul potrivit, poate avea un impact enorm pentru cel la care ajunge mesajul. Cât de mult ne raportăm la ele și importanța pe care le-o dăm în viața noastră sunt lucrurile care le pot transforma în piedici.

Amintește-ți: trăiește viața ta, în conformitate cu principiile și valorile tale, în așa fel încât să fii în armonie cu tine și cu ce se întâmplă în jurul tău. Tu ai toate lucrurile de care ai nevoie în interiorul tău. Ai încredere în abilitățile tale, păstrează-ți mintea și inima deschise și mergi cu capul sus în viață.

Sky Bet by bettingy.com