frica f

Frica

- aliat sau dușman? -

Zilele trecute am urmărit un film cu un subiect destul de interesant. Acesta prezenta un personaj care se hrănea cu frica pe care o simțeau copiii. Poate unii dintre voi au văzut deja filmul acesta, alții poate urmează sau nu să îl vadă. Sinceră să fiu, filmul în sine m-a dezamăgit și nu l-aș recomanda, așa că numele acestuia mi se pare irelevant.

Ce m-a frapat însă a fost ideea filmului: să dai viață unui monstru care trăiește din frica celorlalți.

Acest lucru m-a pus puțin pe gânduri și m-a făcut să privesc relația pe care o am cu frica. Și am realizat un lucru: uneori mi-este frică. Mi-este frică când urmează să fac o schimbare mare, mi-este frică să pierd ceva sau pe cineva drag, mi-este frică de posibilitatea unei accidentări, mi-este frică de unele lucruri despre care nu știu sau pe care nu le-am încercat până acum. Și totuși, de fiecare dată merg înainte în viață, trăiesc experiențe și situații noi, fiind conștientă de frică. Îmi îmbrățișez frica, o accept ca fiind parte din sistemul meu de supraviețuire și îi mulțumesc că își face apariția pentru a mă pune în conexiune cu ceea ce trăiesc în subconștientul meu, ceea ce simt și gândesc despre diferite situații din viața mea.

Din păcate, sunt persoane care nu reușesc să treacă de frică, persoane care se blochează, se limitează la a accepta mai puțin, mai prost, mai rău, din frica de a trăi ceva nou, frica de lucrurile noi pe care le-ar putea descoperi dacă fac un pas înainte.

Pornind de la ideea filmului, hai să facem un exercițiu de imaginație. Închipuie-ți că frica ta este exact acel monstru din poveste. Se hrănește cu resursele tale de energie, cu emoțiile tale, cu bucuria ta de viață. Îți folosește tot optimismul, deschiderea și curajul pentru a te împiedica să devii cine îți dorești sau să ajungi acolo unde îți dorești în viață.

Continuă să îți imaginezi acest personaj crescând. În dimensiune, în putere, dezvoltând din ce în ce mai multe strategii prin care să te oprească din evoluția ta. Îți place acest scenariu? Îți sună bine un scenariu al vieții tale în care nu realizezi nimic din cauza fricii?

Ei bine, după ce am trasat acest scenariu nu tocmai frumos, vin și veștile bune.

În primul rând, ai făcut deja primul pas către conștientizarea fricilor tale interioare. Ești deja pe drumul cel bun! Odată ce devii conștient de lucrurile care te sperie, de ceea ce îți trezește frica și te blochează, găsești și soluția pentru a obține totuși ceea ce îți dorești. Știi bine ce se zice, orice problemă vine și cu soluția pentru a rezolva problema.

În al doilea rând, înainte să te apuce frica de frică, nu orice frică este una rea. Uneori, frica este foarte utilă. Aceasta este ceea ce ne ține în viață atunci când suntem în fața unui pericol. Ea este cea care te face să sari din fața unei mașini atunci când aceasta vine spre tine cu 100 km/h. Tot ea te face să fugi dintr-un incendiu, să cauți adăpost în caz de furtună și așa mai departe. Deci, înainte să ne apucăm să spunem că frica e rea sau că trebuie eliminată, să vedem și aspectele pozitive ale acesteia. Frica ne ține în viață!

Ce am vrut să spun de fapt prin acest articol?

Frica e bună, atâta timp cât se manifestă în situațiile potrivite. Atunci când suntem puși în situații care ne amenință viața, integritatea sau sănătatea, atunci frica acționează ca un element activ din sistemul nostru cu scopul de a ne pune în mișcare, de a ne mobiliza.

Frica este nocivă atunci când se leagă de aspecte sau decizii care nu amenință cu adevărat viața. Atunci când întâlnești o persoană de care te îndrăgostești și preferi să nu îi spui nimic, să fugi, de frică să nu fii rănit din nou; atunci când jobul actual nu te mai mulțumește și frica te oprește din a te orienta către altceva; atunci când stai cu persoana iubită, o privești în ochi și întregul tău corp îngheață atunci când vrei să îi spui ce simți, fiindu-ți frică de posibila reacție a acesteia; atunci când ești nemulțumit de o relație toxică, nefericită, care nu te mai împlinește, dar alegi totuși să stai, de frică, pentru că nu știi dacă vei mai găsi pe altcineva; atunci când frica de singurătate te face să rămâi în compania celor care îți fac mai mult rău decât bine; atunci când vrei să faci o schimbare majoră în viața ta care știi că ți-ar aduce beneficii, și totuși te oprești din frica de necunoscut; atunci când ai o idee genială de afacere și nu o pui în aplicare de frică să nu greșești, să nu eșuezi. Exemplele pot continua la nesfârșit. Tu știi mai bine decât mine de ce anume îți este frică și ce te face să pui frână în fața propriei evoluții.

În final te întreb:

De ce anume îți este frică?

Reprezintă o amenințare reală sau doar alimentezi un „monstru” care îți mănâncă potențialul?

Cât ai de gând să îi mai permiți acestui „monstru” să se hrănească cu resursele tale?

Alege deștept, alege pentru tine, alege pentru viață!

mail pract bv 01

Sky Bet by bettingy.com