formare nlp practitioner

 Testul de normalitate

- limita dintre normal și anormal -

 

 

Este normal să îți dorești să ai un job stabil, bine plătit.
Este normal să îți dorești un partener/ă cu care să te simți bine.
Este normal să îți dorești să ai propria familie, să te căsătorești, să ai copii.

Până aici ești de acord? Hai să vedem...

Este anormal să îți pui lenjeria intimă peste haine.
Este anormal să porți ochelarii de soare invers.
Este anormal să mănânci ciorbă cu furculița.

Te-ai prins unde duce totul? Hai să explic puțin...

Unele lucruri sunt considerate a fi normale, altele se spune că sunt anormale. Comportamente, reacții, atitudini, decizii, valori, principii... și totuși, întrebarea firească (din punctul meu de vedere), cine stabilește ce este normal și ce nu? Unde apare limita clară între normal și anormal?

Din perspectiva mea, noi decidem, în mare măsură ce este normal. La nivel social, „se decide” ce este în regulă și ce nu. Social, majoritatea opiniilor decid ce este considerat a fi normal. Spre exemplu, în timp ce într-o cultură este normal să plângi și să jelești la o înmormântare, în alte culturi moartea este privită ca un motiv de sărbătoare, care automat cere de la sine sărbătorirea trecerii unei persoane către alte „meleaguri”.

Așadar, cine poate spune clar ce anume este normal sau nu?

Un alt exemplu interesant pe care îl putem observa la noi în țară, în fiecare vară: în capitală, dacă vezi o femeie în costum de baie în supermarket, te uiți și te întrebi ce-i cu ea; dacă ești într-o stațiune la mare și vezi același lucru, femeia trece neobservată și acest lucru pare firesc pentru că doar, e la mare, e normal, nu?

Sper că exemplele au pornit deja rotițele spre direcția către ceea ce vreau eu să spun.

Normal, până la urmă, mai înseamnă și ceea ce este firesc și natural pentru tine. Ceea ce simți că este NORMAL să faci, să fii, pentru a putea simți fericirea, bucuria și împlinirea în viața ta. În timp ce, pentru unii, a te căsători și a face copii este normal, pentru alții, a-și urma visele, a călători, a experimenta lucruri noi este ceva la fel de normal. Dacă pentru o persoană este normal ca, în vacanță, să meargă și să viziteze cât mai multe locuri, pentru o altă persoană poate fi normal să stea să se odihnească, să nu viziteze nimic. Și tot așa mai departe. Pe lângă normele morale, stabilite atât de societate, cât și în cadrul familial, unele lucruri țin de experiența personală și de trăiri subiective. Ceea ce simți să faci la un anumit moment, ar putea fi mai important decât ceea ce „se spune” că este „bine” să faci. Dacă tu vrei să îți schimbi job-ul pentru că simți că nu mai poți evolua, că nu ți se potrivește și nu te împlinește, atunci poate ar fi o idee bună să o faci, chiar dacă unii vor fi de părere că nu este bine.

Limita dintre normal să anormal, dintre bine și rău, este una foarte fină și care ține de detaliu. Ce vreau să spun prin asta, dacă cineva simte la un moment dat că-i este benefic să împuște pe cineva, pentru că-l deranjează comportamentul acelei persoane, asta nu este bine. Când vorbim despre bine și rău, normal sau anormal, ne referim strict la ceea ce ține de fiecare persoană în parte, de sine. Atunci când deciziile noastre influențează semnificativ viețile celor din jurul nostru, sau le pun în pericol, este de preferat să discutăm împreună cu acele persoane pentru a putea găsi „normalul” comun. Aici discutăm despre verificarea ecologiei și despre etică, morală.

Evident, ecologia ține și de tine, de verificarea schimbărilor care vin în viața ta și a modurilor în care te influențează pe tine acestea. Așa cum verifici dacă este bună, corectă, ecologică pentru celalalt schimbarea pe care urmează să o faci, la fel este de preferat să verifici și în cazul tău. Îți este benefică schimbarea? Te ajută să crești, să evoluezi, decizia pe care o iei? Îți poate îmbunătăți semnificativ sau chiar și puțin calitatea vieții?

Când vine vorba despre viața noastră si lucrurile care ne privesc pe noi, atunci ceea ce simtim și percepem ca fiind normal, este normal. Dacă ți se pare normal să te căsătorești acum, atunci fă asta; dacă ți se pare normal să te căsătorești mai târziu decât „majoritatea”, așa este potrivit pentru tine; dacă simți că este normal pentru tine să nu te căsătorești, este în regula și așa. Deciziile ce țin de viața ta îți aparțin! Decizia de a te căsători, decizia de a schimba un job, profesia, orașul în care locuiești, atâta timp cât ține de viața ta și nu pune în pericol viața și integritatea altcuiva, o poți lua atunci și așa cum simți. Ai dreptul să fii „diferit”, să alegi ce este cel mai potrivit pentru tine.

Ai încredere în intuiția sufletului tău, în inteligența corpului tău care îți trimite semnale atunci când un lucru este potrivit sau nu pentru tine. Ascultă-ți inima și ai curajul să spui ce simți și ce îți dorești de la viață!

Cum ar arăta viața perfectă PENTRU TINE?

pract feb 2018 buc 01

Tags: ecologie, nlp, neuro-programare lingvistica, formare nlp practitioner, curs nlp practitioner, nlp practitioner bucuresti, nlp practitioner somato-integrativ, inlpsi

Sky Bet by bettingy.com