despre fidelitate

 

Fidelitatea - mit sau realitate?

 

Nevoia de relaționare este una dintre nevoile esențiale ale omului. Suntem construiți în așa fel încât avem nevoie unii de alții pentru a supraviețui. Așadar, relațiile, de prietenie, de familie și de cuplu sunt deosebit de importante, având o influență considerabilă asupra mai multor paliere ale dezvoltării umane. În ceea ce privește relația de cuplu, mai devreme sau mai târziu, apare un aspect al acesteia, ce naște mai multe dezbateri: Fidelitatea.

 Se pun multe întrebări cu privire la fidelitate: ce înseamnă aceasta, de unde provine, cărui fapt i se datorează, dacă există cu adevărat, etc. În timp ce, unii sunt de părere că aceasta vine odată cu întâlnirea „sufletului pereche”, a acelei persoane mult visate care să completeze părțile lipsă, alții sunt de părere că fidelitatea pur și simplu nu există și că fiecare persoană în parte ajunge să fie tentată, mai devreme sau mai târziu, de un alt potențial partener.

Din punctul meu de vedere, fidelitatea înseamnă asumare. Se poate spune că într-un fel este auto-impusă, însă este mai mult decât atât. Consider fidelitatea ca fiind o alegere conștientă, asumată, un mod de a spune „cu tine îmi doresc să cresc, alături de tine vreau să îmi petrec viața.”

Fidelitatea presupune, din acest punct de vedere, o asumare conștientă a deciziei de a fi cu o anumită persoană. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de maturitate, atât din punct de vedere psihologic, cât și din punct de vedere emoțional. O persoană imatură, în momentul în care va întâmpina prima provocare în relație, va fi mai mult sau mai puțin tentată să se refugieze în altă parte, din lipsă experienței sau a curajului necesare pentru a face față și a rezolva situația cu care se confruntă.

Maturizarea psiho-emoțională ține de mai mulți factori. Începând de la exemplele familiei, modul de viață, tipurile de relații, până la interacțiunea cu mediul social, o persoană trece prin mai multe momente de viață care, în funcție de modul în care se raportează la ele, pot duce la acumularea unor experiențe semnificative care duc la o maturizare sănătoasă.

O persoană imatură din punct de vedere psihologic, deși va avea capacitatea de a iubi necondiționat, de a își deschide inima, nu va cunoaște îndeajuns de bine modalitățile potrivite pentru a face toate aceste lucruri. În timp ce, din punct de vedere emoțional, va simți, din punct de vedere cognitiv-comportamental nu va avea un „vocabular” suficient de dezvoltat care să îi permită să manifeste ce simte într-un mod sănătos. De aici pot rezulta diferite comportamente sau reacții nepotrivite, neînțelese de către celălalt, agitație, nesiguranță, neclaritate, incoerență, s.a.m.d.

Pe de altă parte, imaturitatea emoțională corespunde unui tip de persoană deosebit de inteligentă, rațională, care poate întâmpina dificultăți în a se conecta sau a manifesta corespunzător ceea ce simte. De cele mai multe ori, blocajul pe care îl pot întâmpina aceste persoane este acela de a rămâne la nivel cognitiv, fără a se putea conecta (sau fără a vrea să o facă) la nivel emoțional. Aici pot apărea, spre exemplu, două tipuri de reacții. Poate fi o persoană deosebit de rațională, ce va gândi fiecare senzație pe care o simte, va căuta să îi dea sens privind totul din postura de observator, detașat de emoție în sine. O altă posibilitate este aceea a unei persoane care simte intens emoția, însă îi lipsește cunoașterea, înțelegerea acesteia și a modurilor de gestionare și exprimare sănătoase.

Indiferent de situație, consider că fidelitatea în cuplu se leagă foarte strâns de aceste aspecte și asumarea responsabilității, față de propriul bine și față de binele celuilalt, ține de dobândirea unui anumit nivel de maturitate, atât în plan psihologic cât și în plan emoțional. Maturizarea generată de experiențe, de învățăturile trase din diferite momente și situații de viață, poate duce la dobândirea capacităților de a construi o relație sănătoasă, armoniasă, bazată pe respect, apreciere reciprocă, încredere și iubire.

pract ian 2018 bv 01

Sky Bet by bettingy.com